SZPI z hygienických důvodů zavřela první restaurační provoz

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) z hygienických důvodů zavřela první restaurační provoz. V baru na náměstí ČSM v Chodově na Sokolovsku zjistila, že zde neteče teplá voda, dlouho se zde neuklízelo a záchod je společný pro hosty a personál. Oznámil to mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce může nově kontrolovat i restaurace, a to od začátku letošního roku. Do té doby mohla prověřovat pouze maloobchodní prodejce a sklady potravin, kterých je přibližně 45 tisíc. Dnes se může zaměřit na falšování potravin, jejich původ, hygienickou bezpečnost provozu a na způsobilost personálu také v rychlých občerstveních, cukrárnách, čajovnách a na stravovací služby poskytované v rámci maloobchodu či na čerpacích stanicích. To představuje dalších 70 tisíc provozů.

Nedostatky, které inspektoři zjistili v uzavřené provozovněChodovský bar Van Duc Nguyen inspektoři navštívili minulý týden ve čtvrtek. Vedle teplé vody v provozovně nebyla ani myčka na použité sklo a nádobí. „V rozporu s požadavky správné hygienické praxe dále SZPI zjistila v celém výdejním prostoru baru poházené obaly od nápojů a potravin a dlouhodobě neodklízené nečistoty a prach na podlaze,“ doplnil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Bar může jeho provozovatel znovu otevřít až po odstranění zjištěných nedostatků, SZPI s ním zahájila správní řízení o uložení pokuty.

Výše sankce od potravinářské inspekce závisí na právní kvalifikaci, rozsahu či závažnosti provinění. SZPI obvykle pokuty zvyšuje při opakovaných proviněních. Za provinění proti hygienickým předpisům či chybějící povinné informace, mezi něž nově patří třeba údaje o alergenech, se pokuta může vyšplhat až na deset milionů korun. Podle novely zákona o potravinách bude inspekce kontrolovat také povinné uvádění názvu pokrmu, který odpovídá surovinám použitých při přípravě.

Novela zákona o potravinách posiluje kompetence SZPI a cílem je systematicky zkontrolovat více provozoven veřejného stravování. „Dozor nad výrobou a prodejem bude rozdělený mezi SZPI a krajské hygienické stanice. Státní veterinární správa nově získává kompetenci ke kontrole zvěřiny, mléka, mleziva nebo včelích produktů,“ uvedl zástupce mluvčího inspekce Radoslav Pospíchal. Dozorové orgány mají spolupracovat tak, aby byly kontroly efektivní a nedocházelo k jejich zdvojování.

Změna zákona má také posílit pozici spotřebitele. Kontroly mají být intenzivnější a mají být přesněji zaměřené. „Předpokládáme, že dojde ke zvýšení tlaku na nepoctivé provozovatele, kteří budou nuceni své postupy změnit,“ uvedl Pospíchal. SZPI předpokládá, že bude o výsledcích kontrol referovat pomocí tiskových zpráv, na oficiálním webu, na portálu Potraviny na pranýři a také na sociálních sítích, které jsou s tímto portálem spojené.

Ilustrační foto: Thinkstockphotos.com a foto z uzavřené provozovny: ČZPI

 

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více