Znovuobjevené sto let staré historické prostory restaurace Olympia byly dne 16. října slavnostně otevřeny pro vyznavače tradiční české kuchyně i jedinečného zlatého ležáku Pilsner Urquell. V Praze na Smíchově tak byla zpřístupněna již dvanáctá restaurace ze série Pilsner Urquell Original Restaurantů.
Dům v novorokokovém stylu, jehož výstavba byla zahájena v roce 1903, již od svého počátku sloužil téměř výhradně k restauračním účelům. Obnovování interiérů v roce 2003, tedy po sto letech, bylo pro nové majitele takřka dobrodružstvím. Při renovaci se z nalezených materiálů zjistilo, že Olympia od svého počátku žila čilým společenským ruchem. V restauraci se provozovala zakázaná hazardní hra bakarat, kterou si s oblibou přicházeli zahrát nejenom vojenští důstojníci. Fotografie herce Oldřicha Nového nalezená při rekonstrukci může vést až ke spekulacím, zdali i tento známý herec býval hostem Olympie a s kým se zde „tajně“ stýkal.
Podoba nového restaurantu vznikla i tentokrát z „rýsovacího prkna“ architekta Jiřího Hanzlíka, který je duchovním otcem podoby všech restaurantů. Při slavnostním otevření vzpomínal s úsměvem na rtech, jak doslova kousek po kousku skládal dohromady jedinečnou mozaiku prvorepublikové atmosféry Olympie.
Také sklepení restaurace v sobě mají jistou dávku tajemna a mystiky. Nachází se zde tankovna, „srdce“ restaurantu. K zavedení tankoven vedlo pivovar několik podstatných důvodů. Jednoznačně pro hovoří kvalita piva, které je nepasterizované, tedy maximálně přírodní a má ten správný říz. Dalším kladem je úspora nákladů při distribuci. Navíc se hostinský místo častého narážení může naplno věnovat hostům.
V nerezovém tanku o objemu 10 hl je pivo uloženo v nepropustném polypropylenovém vaku, tzv. bag in box. Tento vak je absolutně neprodyšný a neuvolňuje žádné sloučeniny z povrchu. Pivo se čepuje s použitím vzduchových kompresorů vybavených filtry a ven se dostává tlakem vzduchu na vnitřní vak. Tanky, které jsou chlazeny na teplotu 8-10° C jsou umístěny v izolované místnosti – tankovně.
Hosté si v Olympii mohou vychutnat i specialitu šéfkuchaře – kančí kýtu se šípkovou omáčkou. Pan Miroslav Liška se jistě inspiroval Menzelovými Slavnostmi sněženek. Na jídelníčku se prolíná tradiční česká kuchyně s prvky moderní gastronomie.
Nejnovější články z rubriky Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264
Warning: Attempt to read property "name" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267
Warning: Attempt to read property "slug" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267
Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...
První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...
Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.