Ubytování a gastro

Foto: Shutterstock.com

Spotřeba čepovaného piva klesla víc než o čtvrtinu

Za letošní první kvartál klesla spotřeba čepovaného piva v Česku meziročně o 600 000 hektolitrů, tedy o 28 procent. Pro ČTK to uvedla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Loni už přitom v prvních třech měsících do spotřeby...

Číst více
Foto: Jihočeská centrála cestovního ruchu

Za pivovarskou tradicí na Budějovicko

Oblast Budějovicka je dobře známá svou pivovarnickou tradicí, vždyť pivo se v Českých Budějovicích vařilo již od založení města v roce 1265 a také zde sídlí dva velké pivovary. Nejstarší budějovický Pivovar Samson založený v roce 1795 a o 100 let...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Online degustace vína – zážitek à la covid, nebo trend?

Pandemie a omezující ochranná opatření nevynalezly online degustace vína, zato je notně rozšířily. Mají své výhody a nevýhody. Posloužily k přežití – přežijí jako zážitek?

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Před covidem, za covidem, vinařská turistika to zvládá (II.)

Navazujeme na první část článku, kterou jsme zveřejnili v pondělí 10. května. Přinášíme několik slibovaných příběhů, které dokreslují dopady pandemie covid-19 na tuzemské vinaře. Tedy na výrobce vína, jeho prodejce a také podnikatele ve vinařské turistice.

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Pivovarský svaz: Hostinští nemají právo požadovat doklady pro vstup

Pivovarníci podobně jako restauratéři upozorňují na to, že hostinští nemají právo vyžadovat doklady pro vstup na zahrádky. Chtějí, aby ministerstvo zdravotnictví určilo konkrétní povinnosti pro zákazníky i provozovatele tak, aby bylo jasné, kdo za co odpovídá....

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Airbnb dávala v Praze práci 7 000 lidí

Z analýzy ekonomického dopadu Airbnb na vybrané destinace ve světě, kterou zpracovala společnost Oxford Economics, mimo jiné vyplývá, že v Praze tato firma zprostředkovávající sdílené ubytování v roce 2019 pomohla vytvořit zhruba 7 000 pracovních míst.

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Nároky Čechů na víno stoupají

Chcete-li ve svém gastronomickém zařízení potěšit českého spotřebitele, mějte ve skladu dostatečnou zásobu vína. Hlavně tedy tuzemského, bílého, ideálně polosuchého. A nebojte se kvalitnější produkce. Tak by se daly notně zjednodušeně interpretovat výsledky loňského průzkumu Vinařského...

Číst více
Foto: Asociace kuchařů a cukrářů ČR

Miroslav Kubec: Klient bude čím dál náročnější (II.)

Přinášíme dokončení rozhovoru s prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů Miroslavem Kubcem. V první části jsme hovořili o aktuální situaci v tuzemské gastronomii, stejně jako o změnách, které ji v důsledku pandemie čekají. Nyní navazujeme povídáním o gastroturismu i aktivitách profesního spolku, v jehož čele Miroslav...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Odpustit poplatky za restaurační zahrádky? OK! A dál?

Hospodářská komora ČR, respektive její sekce pro rozvoj služeb v oblasti pohostinství a gastroprovozu včera v tiskové zprávě ocenila přístup těch tuzemských měst, která podnikatelům v restauračním byznysu odpustila nebo výrazně snížila poplatky za využívání zahrádek u jejich gastronomických zařízení....

Číst více
Foto: Shutterstock.com

ČSÚ: Kritické období pro sektor ubytování stále pokračuje

Výsledky návštěvnosti hromadných ubytovacích zařízení byly v 1. čtvrtletí 2021 stále negativně ovlivněny koronavirovou pandemií. Podle předběžných údajů ubytovací statistiky se počet ubytovaných hostů meziročně snížil o 91,1 % a počet přenocování poklesl o 88,2 %. Omezení poskytování ubytovacích služeb z důvodů pandemie...

Číst více