Místní farmáři dokončili v Nepomuku zážitkový Pivní hotel s lázněmi. Podobné ubytovací zařízení, kde si mohou hosté na všech pokojích sami čepovat místní pivo, je podle dostupných informací pouze v americkém Ohiu. Informaci oznámil ředitel hotelu Radovan Sochor mladší, který je také šéfem dva roky fungujícího pivovaru Zlatá kráva umístěného ve sklepích hotelu.

Pivní hotel za zhruba 10 milionů korun postavila v budově bývalého pivovaru rodina Sochorových, která hospodaří na 200 hektarech v nedalekém Železném Újezdě. Získal dotaci 45 procent od ministerstva zemědělství na agroturistiku a na rozvoj podnikání. Hotel je dokončený. Oficiální otevření plánují kvůli epidemii 1. února. „Vouchery už se kupují,“ řekl lázeňský specialista Stanislav Straka, který pracoval v pivních lázních v Plzni a jako masér a fyzioterapeut v Alpách.
„Pivní hotel by měl určitě posílit turistických ruch v našem historickém městě,“ řekl starosta Nepomuku Jiří Švec. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka jsou v ČR menší a méně známá místa, třeba právě Nepomuk, kam lidé jezdí za zážitkem a relaxací, což je koncept Pivního hotelu. „Tento segment půjde dopředu,“ uvedl. Vybudovat v době koronarize nový hotel v menším městě je podle něj hrdinství.
V hotelu je 14 pokojů, včetně pěti rodinných apartmánů, s „pípami“, tedy výčepními zařízeními, z nichž teče ležák Zlatá kráva, produkt farmářů. „Každý pokoj se jmenuje podle našeho piva, například Plnotučná (číslo 12), Tractor IPA (14) a Farm APA (11),“ řekl Sochor. Pivní hotel v Ohiu vznikl podle něj před rokem. „V té době už jsme ten náš dokončovali a chtěli jsme v březnu otevírat, ale zastavil nás covid. Takže jsme druzí na světě, ale alespoň první v Evropě,“ doplnil.
V spodním patře jsou pivní lázně a pivní wellness pro 20 lidí, parní i finská sauna s chmelovým aroma a zážitkové sprchy. „Vše v designu piva a farmařiny,“ zmínil Sochor. Každá ze čtyř nerezových 300litrových van je pro dvě osoby. „Nepasterizované a nefiltrovaném pivo s kvasnicemi, extraktem chmele a solí bude mít teplotu 36 stupňů,“ dodal Straka. V lázních má být v budoucnu i koupel v rašelině.
Hotel i pivovar vznikly v původním pivovaru. Ve stejném bloku, který rodina koupila po roce 2000, otevřela v roce 2002 Švejk restaurant a o čtyři roky později hotel s divadelním sálem, hřištěm a zemědělským muzeem. První zmínka o domě U Zeleného stromu jsou ze 16. století.
Foto: Shutterstock.com