Vinařských soutěží je hodně, jejich kvalita je ale velice rozdílná

Při pohledu na některé viněty lahvových vín dokážou upoutat medaile a ocenění získaná na vinařských soutěžích. Sami vinaři však upozorňují na to, že v těchto případech vůbec nemusí platit přímá úměra – čím více medailí, tím lepší víno. Pro některé vinaře je účast na domácích i zahraničních soutěžích prestižní záležitostí, podle jiných je vinařských soutěží hodně a jejich úroveň je velice rozdílná.

Obecně lze říci, že vinaři si cení spíše úspěchů na mezinárodních soutěžích, chtějí vědět, jak jejich víno obstojí v konkurenci těch světových a zajímají se hlavně o ty soutěže, kde lze získat jen málo medailí. Všichni se pak shodují v tom, že si soutěže, kam vzorky svého vinařského umění posílají, pečlivě vybírají. „Nejdůležitější jsou ty, kde se rozdává málo medailí, kde sedí v porotě opravdoví odborníci, kde se srovnává kvalita vín z celého světa a jejichž výsledky se dostanou k co největšímu publiku. Za nejprestižnější soutěž proto považuji DECANTER WORLD WINE AWARDS, kterou pořádá druhý nejčtenější vinařský časopis světa, a to britský DECANT­ER. O medailových vínech se pak dozvědí každoročně čtenáři listopadového čísla, které vychází v počtu 50 000 výtisků a je distribuováno do celého světa,“ říká Marek Špalek z mikulovského Nového Vinařství.

Přední české soutěže v hodnocení vín

  • PRAGUE WINE TROPHY
  • Valtické vinné trhy
  • Vinař roku
  • Král vín
  • Oenoforum

 
Stejnou soutěž ve svém výčtu uvádí i Vladimíra Mrázová, ředitelka obchodu a marketingu vinařství Sonberk a přidává další. International Wine Competition San Francisco, soutěže v Québecu, Montrealu, Bruselu, ale také Paris International Wine Competi­tion, Mundus vini Germany či Riesling du Monde a Gewurztraminer du Monde. Vinařství Volařík se účastní zahraničních soutěží ve Francii – Vinalies Internationales a Le Mondial du Rosé či bruselského Concours Mondial Bruxelles. Stranou jejich pozornosti nezůstává ani AWC Vienna a Weinparade Poysdorf v Rakousku. „Soutěže, kterých se účastníme, si vybíráme. Nejdůležitější je mezinárodní srovnání, mít zpětnou vazbu ze světových soutěží a vědět, jak naše vinařství obstojí v konkurenci světových vín,“ uvádí Markéta Sojková z Vinařství Volařík z Mikulova.

PRAGUE WINE TROPHY i Salon vín

Také účast v českých soutěžích je pro řadu vinařství důležitá. Soutěží je ale hodně a jejich kvalita je skutečně velmi rozdílná. Zatímco Marek Špalek má nejoblíbenější PRAGUE WINE TROPHY, Markéta Sojková nedá dopustit na Valtické vinné trhy. Jsou podle ní vnímány jako vinařský Wimbledon a patří mezi nejstarší a nejprestižnější soutěže u nás. „Kromě toho bych chtěla zmínit i Vinaře roku, protože má podle mého názoru dvě přednosti. Je zde hodnocena celá kolekce vín, takže šampionem není jen jedno víno. Ačkoli se vína hodnotí jednotlivě, šest vín z daného vinařství s nejvyšším hodnocením se stává kolekcí. Ta, která mají v součtu nejvyšší počet bodů, vynesou výrobci vína titul Vinař roku. Druhým významným faktorem v soutěži je účast Masters of Wine v hodnoticích komisích,“ upozorňuje Markéta Sojková. Masters of Wine jsou přední světoví vinařští odborníci, kteří museli projít náročným studijním programem a v teorii i praxi prokázat své znalosti z oblasti vína. Tímto titulem se může honosit jen přibližně 300 osob na celém světě, z České republiky jej zatím nezískal nikdo.

Jak se zorientovat mezi oceněnými víny?

Při prohlížení vinět rozhodně neplatí jednoduché pravidlo, že čím více medailí víno získalo, tím bude lepší. Je třeba věnovat pozornost i tomu, v jaké soutěži víno medaili obdrželo a kdy. Pokud bylo například oceněno víno, které nebylo předurčeno k archivaci, a soutěž proběhla před třemi a více lety, pak je víno patrně již ve zcela jiné kondici než na soutěži. Informace o jednotlivých soutěžích lze získat na internetu a relativně snadno lze vyhodnotit, která soutěž má jaká pravidla. Důležitými parametry jsou zejména složení odborné komise, která víno na soutěži hodnotí, a také počet oceněných vín v návaznosti na počet přihlášených vín.

 
Ačkoli se nejedná o standardní soutěž, ale spíše o výstavu stovky nejlepších vín v daném roce, těší se Salon vín také velké oblibě mezi vinaři. Na zámku ve Valticích představuje to nejlepší, co se na českých vinicích v uplynulém roce sklidilo a zpracovalo. „Propagace v rámci Salonu vín je celoroční, na rozdíl od jiných krátkodobých soutěží,“ pochvaluje si Markéta Sojková. Úspěch v soutěžích pak jednotlivá vinařství využívají i v dlouhodobější propagaci. O získaných medailích informují své zákazníky většinou prostřednictvím webových stránek, ceníků, na Facebooku a v neposlední řadě i přímo na etiketě konkrétního oceněného vína. Přes QR kód na etiketě Vinařství Volařík jsou zákazníci přesměrováni do Katalogu vín na webových stránkách vinařství a tam jsou získaná ocenění vždy aktuálně doplňována. „Nikdy ale nepořizujeme medaile na celou šarži. Jsou zákazníci, kteří ani na etiketě žádné medaile nechtějí,“ říká. Místo toho třeba z oceněných vín vytvářejí speciální kolekce.

Hlavní světové soutěže

  • DECANTER WORLD WINE AWARDS
  • Paris International Wine Competition
  • AWC Vienna
  • International Wine Competition San Francisco
  • Mundus vini Germany
  • Riesling du Monde
  • Gewurztraminer du Monde
  • Vinalies Internationales
  • Le Mondial du Rosé
  • Concours Mondial Bruxelles
  • Weinparade Poysdorf
  • TERRAVINO – Mediterranean International Wine and Spirit Challenge v Izraeli
  • Sélections mondiales des vins v Montrealu
  • Concours Mondial de Bruxelles

 
„Úspěch v soutěži nebo soutěžích podporuje budování dobrého jména vinařství a přispívá také k utvrzení klientů o jejich správné volbě,“
myslí si Pavel Ťahan z vinařství Gotberg. Zisk ocenění na významné mezinárodní či národní soutěži může být podle něj motivem pro návštěvu vinařství, ale nebude to nijak zásadní. „Bez kvalitního produktu to nemá stejně dlouhodobý dopad,“ dodává. Soutěž na mezinárodním poli může podle Marka Špalka vyvolat zájem importérů a odrazit se na zvýšení obratu. Někdy může také za­ujmout novináře z celého světa. „O některá oceněná vína se zajímají například redaktoři z Financial Times, Wall Street Journal či New York Times. Přilákají i nové obchodní partnery ze světa a nové klienty,“ vyjmenovává Vladimíra Mrázová z vinařství Sonberk.

Soutěž je jen odrazovým můstkem

Tuzemští vinaři mají podle Marka Špalka ve zvyku posílat poměrně velká množství vzorků na zahraniční soutěže a odměnou jsou jim mnohé medaile. To samo o sobě podle něj ale nestačí. „Je to krok číslo jedna. Dalšími kroky jsou účasti na zahraničních veletrzích, zahraničních tematických degustacích a především komunikace se zahraničními vinařskými novináři. Nejlépe v našich sklepích, když k nám přijedou. Medaile ze soutěží jsou prostě jen malým sklíčkem v mozaice vedoucí k úspěchu na tuzemském i světovém trhu,“ myslí si. Pro mnohé vinaře ale účast v soutěžích neznamená jen medaile a mediální zviditelnění. „Pro někoho jde i o skvělý pocit, že jeho víno obstálo v konkurenci ostatních. Čím prestižnější je soutěž, tím je samozřejmě případný úspěch větší satisfakcí za všechny nástrahy a úskalí, která vinařství na cestě od výsadby vinného keře až po výsledný poklad v lahvi muselo překonat,“ uzavírá Markéta Sojková.

Foto: Decanter World Wine Awards

Nejnovější články z rubriky Gastro

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Restauratérům i ubytovatelům se vracejí hosté

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) ve spolupráci se společností Data Servis – informace zveřejnila výsledky vývoje tržeb v ubytovacích a stravovacích zařízeních za první čtvrtletí letošního roku. Z průzkumu vyplývá, že provozovatelé restaurací zažívají postupný návrat hostů na...

Číst více
Foto: AHR ČR

Pavel Hlinka nositelem Gaspart Bonet Foundation Award

Během 84. valného shromáždění konfederace HOTREC, které se uskutečnilo v Praze, obdržel Pavel Hlinka evropské ocenění za svůj mimořádný přínos k propagaci odvětví cestovního ruchu a pohostinství v České republice. V tiskové zprávě to uvedla Asociace hotelů a restaurací České republiky (AHR...

Číst více