Seminář: Dorty a dortíky do každé cukrárny i kavárny.

Dne 22. dubna 2017 uspořádala pobočka Šumava AKC ČR v prostorách výrobny cukrárny a pekárny v areálu Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech seminář na téma Dorty a dortíky do každé cukrárny i kavárny.
Seminář coby lektorky vedly Pavlína Berzsiová, viceprezidentka AKC ČR, a Alena Pechlátová, učitelka odborných předmětů.
Během semináře měli účastníci možnost osobně si vyzkoušet:
- pečení korpusů s dekorem,
- výroba mono a duo dortíků za použití korpusu s dekorem,
- dezerty za použití jednoporcových a silikonových forem,
- potahování ochucenou glazurou a pektinovým gelem,
- jednoduché malé dezerty připravené z rolád,
- dezerty do plastových pohárků.
- dezerty za použití jednoporcových a silikonových forem,
- potahování ochucenou glazurou a pektinovým gelem,
- jednoduché malé dezerty připravené z rolád,
- dezerty do plastových pohárků.

Všichni účastníci se zapojili do přípravy a výroby dortů i dortíků, vyzkoušeli si práci s jednotlivými druhy čokolády, kreativitu ve zdobení a v neposlední řadě i práci s cukrářskými barvami.
Text a foto: JUDr. Vladimír Vyhnis, AKC ČR, pobočka Šumava
Moravia Team zabojoval
Legendy o zbojnících Ondrášovi a Jurášovi (Ondráš žil v letech 1680–1715), kteří se pohybovali na území Moravskoslezských Beskyd, zaznívají na polské a české straně dodnes.
Kolegové z Polské asociace kuchařů pořádali letos již devátý ročník kuchařské soutěže „Festiwal kuchni zbójnickiej“ (Festival zbojnické kuchyně). Soutěž proběhla v neděli 30. dubna 2017. Letošní ročník se konal na místě skutečně symbolickém – na vrcholu hory Czantoria ve výšce 995 metrů nad mořem, na hranici Polska a České republiky. Pozvání na soutěž obdržel také Moravia Team – Karel Drápal a Marcela Bednářová, členové AKC ČR, pobočky Severní Morava a Slezsko. Na Czantorii přijeli soutěžit špičkoví kuchaři z různých koutů Polska. Byli zde také vítězové v soutěži o nejlepšího kuchaře Polska (obdoba naší soutěže Kuchař roku).
Na horu Czantoria je možné se dostat pouze lanovkou, a tak nakládání věcí, potřebných pro soutěžní klání, na sedačku lanovky bylo již samo o sobě hrdinským kouskem, hodným odvahy zbojníků.
Zadáním soutěže bylo připravit čtyři porce tradiční polévky, podávané na studeno („chlodnik“), a čtyři porce teplého pokrmu, jehož základní surovinou je jehněčí kotleta, s přílohami.
V soutěži se nám poměrně dařilo a náš Moravia Team obsadil celkově třetí místo. Do našich domovů jsme se večer vraceli s pohárem a vzpomínkami na krásně prožitý den a přátelskou atmosféru, kterou vytvořili naši polští kolegové.
ww.akc.cz
Karel Drápalmístopředseda ACK ČR, pobočky Severní Morava a Slezsko