Z profesní kuchyně AKC ČR – 7/2018

Gastronomické slavnosti v roce 2018

Již sedmý ročník gastronomických slavností potvrdil úspěšnou spolupráci mezi organizací Smetanova Litomyšl, východočeskou pobočkou Asociace kuchařů a cukrářů ČR a SOŠ a SOU Polička.

Naši členové se podíleli konkrétně na těchto činnostech:

Václav Šmerda, předseda pobočky východní Čechy AKC ČR, byl prezidentem slavností. Předal pořadatelům (J. Pikna) dar, kovanou vařečku se symbolem M. D. R. jako uznání krásné spolupráce. Autor díla je člen pobočky východní Čechy – kuchař Pavel Bortník.

Bc. Miroslav Kubec, prezident AKC ČR, získal status čestného hosta a sám se aktivně zapojil do organizace slavností, poté, co uctil památku M. D. Rettigové položením věnce u jejího hrobu.

V komisích zasedli Lukáš Ende a Lubomír Brázda (Kuchařská soutěž odborných škol pardubického kraje), Pavel Bortník, Robert Smyček a Martin Samek (Soutěž ve vaření kotlíkového guláše), Bc. M. Kubec, Petr Němeček a Jan Minařík (Soutěž „Svíčková Open“), Bc. M. Kubec, P. Němeček a J. Minařík (Soutěž o nejlepší domácí bábovku).

Ve stánku AKC ČR se podával zdravý pohankový tatarák připravený Starou Gardou – Senior klubem.
Program pro děti jako každoročně zajistily SOŠ a SOU Polička.

V Soutěži ve vaření kotlíkového guláše jsme měli i týmy z naší pobočky – HC Pardubice s kapitánem J. Tojnarem a tým Sbor dobrovolných hasičů Kostěnice – kapitán Vladimír Pátek.

Na pódiu se uskutečnilo Česko-slovenské setkání kuchařů ke stému výročí československé republiky. Účast kolegů kuchařů ze Slovenska zaštítil prezident slovenského svazu kuchařů a cukrářů Vojto Artz. Mladí slovenští kuchaři předvedli na pódiu své kuchařské umění.

Učitelé a žáci SOŠ a SOU Polička uvařili a servírovali nedělní sousedskou husičku. Střední odborné školy z Pardubického kraje se jednak účastnily soutěže na téma „Pečité a sedliny“ a zároveň obohatily program slavností svými výrobky nabízenými v jednotlivých stáncích.

Děkujeme i ostatním členům, kteří se zapojili do nejrůznějších aktivit doprovázejících slavnosti a odehrávajících se v restauracích a školských zařízeních Litomyšle.

Věříme, že se příští rok opět setkáme na litomyšlském náměstí, abychom společně oslavili kuchařský svátek M. D. Rettigové.

Text: -vš-
Foto: J. Karásek / AKC ČR

 

Nejnovější články z rubriky Česko a jeho regiony

Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: DMO Český Krumlov Region

Web destinace Český Krumlov Region uspěl ve Zlatém erbu

Webové stránky destinace Český Krumlov Region zabodovaly jako jedny z nejlepších v republice v soutěži Zlatý erb. V kategorii měst a obcí se umístily na druhé příčce v rámci Ceny místopředsedy vlády pro digitalizaci za nejlepší turistickou prezentaci. Ocenění se předávala...

Číst více