Zářijový Klubový den Asociace cestovních kanceláří České republiky, který se konal v Pivovaru Kostelec nad Černými lesy, přinesl zajímavé informace pro všechny obory: co chystá CzechTourism pro incoming, dále jak prověřit z dostupných zdrojů kredibilitu obchodního partnera, s čímž souviselo i následné hodnocení uplynulé sezony ve stínu úpadků cestovních kanceláří. Jako potěšení nakonec dostali účastníci čerstvé informace o členských výhodách pro vystavovatele na veletrhu GO 2013, zprávu o současných jednáních ACK ČR v zájmu cestovních kanceláří a agentur a po ukončení odborného programu prohlídku specifického pivovaru-muzea s rautem, který by mohl závidět i čtyřhvězdičkový hotel.
„Předskokanem" programu bylo nahlédnutí do Modrých dveří, nové kavárny na kosteleckém náměstí, která je součástí unikátního psychoterapeutického centra a v krásně obnoveném barokním domě se zahradou nabízí skvělé kávy, čokoládu, nápoje, moučníky a občerstvení a poskytuje klidný kout i nejrozmanitější aktivity zvláště pro maminky s dětmi – a zároveň chráněnou dílnu a finanční podporu pro terapeutické centrum. Vybudovali je a podporují předseda ACK ČR Viliam Sivek s rodinou.
Řízení Klubového dne se ujal předseda ACK ČR Viliam Sivek, který se neomezil na roli pouhého moderátora, ale vnesl do všech bodů odborného programu dynamiku, kritičnost i do vlastních řad a vtáhl zúčastněné přímo do probírané tematiky. Zástupce CzechTourism Filip Remenec pak hovořil nejen o výsledcích marketingových průzkumů a o probíhajících i chystaných aktivitách, ale také o tom, co konkrétně mohou využít podnikatelé pro svoji komerci a jak se ACK ČR může zapojit do přípravy zamýšlených akcí a ovlivnit je tak, aby co nejlépe podporovaly cestovní kanceláře a agentury.
Zástupce přidruženého člena ACK ČR Czech Credit Bureau Luděk Mácha na příkladech demonstroval, jak lze posoudit důvěryhodnost obchodního partnera při využití veřejných zdrojů. Prezentoval bankovní i nebankovní registr úvěrových informací a metody získávání informací s tím, že rizikovost firem je možné zkoumat podrobně i podle osob, přičemž jsou v rámci systému Cribis schopni najít i případy, když podnikatel úmyslně založí firmu na svou manželku. Poučné byly příklady, na co si dávat pozor a čeho se vyvarovat. Na toto téma plynule navázal Viliam Sivek rekapitulací zkušeností z uplynulé sezony, kdy se rozvířila otázka ochrany zákazníků v případě úpadku cestovní kanceláře a neochoty pojišťovny plnit v náležité výši. Zdůraznil jednání, která za ACK ČR v této věci vedl s vedoucími činiteli ministerstva pro místní rozvoj i ministerstva financí ve prospěch očisty trhu, precizování povinností pojišťoven a alespoň částečného oslabení jejich monopolního postavení.
Zástupci přidruženého člena BVV představili novinky, které čekají účastníky veletrhů GO a Regiontour 2013, a to jak vystavovatele, tak i návštěvníky. Termín byl posunut o týden, takže nově nekoliduje s veletrhem ve Vídni; kromě akcentace na zážitky, na aktivní dovolenou a na církevní turistiku je poprvé obohacen o gastronomickou složku v samostatném pavilonu, kde se uskuteční Regfoodfestival – soutěž a přehlídka regionální gastronomie včetně piva, vína a kávy. Pro členy ACK ČR poskytují BVV četné výhody. Kromě již obvyklých slev pro vystavovatele-členy i v rámci programu Pod křídly ACK uzavřela ACK ČR s BVV jako novinku ještě dohodu o propagaci, díky které si slibujeme nárůst návštěvnosti jak samotných veletrhů, tak i konkrétních stánků vystavovatelů-členů ACK ČR.
Zlatým hřebem programu Klubového dne byl sám hostitelský podnik – firma Dej Bůh štěstí, která provozuje unikátní Pivovar Kostelec nad Černými lesy. Pivovar, kde se sice aktuálně pivo nevaří, ale pracuje se na obnově dlouholeté tradice. Místní nadšenci zatím čepují piva malých českých pivovarů, pořádají nejrůznější kulturní a gastronomické akce a zaníceně sbírají a dávají dohromady pivovarské muzeum s původním strojním vybavením, které je již nyní unikátní – a nové exponáty přibývají. Důležitou součástí expozice je komplexní zmapování pivovarské a sladovnické výroby v České republice a rozsáhlá databáze těchto údajů. Na konci exkurze na návštěvníky čeká pivovarská restaurace ve stylu první republiky. Žentour, sladovna a další prostory slouží spolu s dvorem a zahradou k pořádání akcí – nejlepší přehled získáte na www.pivovarkostelec.cz.
Text: Ing. Eva Mráčková, manager ACK ČR
Foto: ACK ČR