Zážitkový Klubový den ACK ČR

Lednový Klubový den Asociace cestovních kanceláří České republiky, který se konal ve studiu Chefparade v pražské holešovické tržnici, byl tentokrát zaměřen na jednu nabídku netradiční zážitkové turistiky, programů pro incentivy či teambuildingu v Praze.

Účastníci Klubového dne si mohli vyzkoušet na vlastní kůži, jak se dá spojit prezentace gastronomie s doslova teambuildingovou atmosférou a vytvořit zážitek nejen pro domácí, ale i zahraniční klienty. Jako příklad byla zvolena česká kuchyně, kterou lze dobře nabízet do zahraničí – v tomto případě úplně jinou a aktivnější formou než při prezentacích projektu Czech Specials, na rozdíl od tohoto projektu ovšem vázaně na speciální prostředí, a sice přímo kuchyni.

Chefparade, která začínala činnost v Maďarsku a od roku 2007 ji provozuje v Praze, se na svých materiálech prezentuje především jako škola vaření, tedy pro cestovní ruch nic mimořádného. Jenže kromě obvyklých kurzů vaření pro dospělé i děti, a to nejen pokud jde o českou, ale i kdejakou zahraniční kuchyni, uspořádá i zážitkové programy pro skupiny, incentivy i nejrůznější soukromé party. Jenom s vařením nebo třeba i ve spojení se soutěžemi a společenskými hrami. To vše nejen v češtině.

Sami jsme si nedovedli tak úplně představit, jak takový kulinářský teambuilding v praxi „zabere" – a čekaly nás zhruba tři hodinky zábavy kolem skutečného vaření, které doslova chytilo i ty, kdo se sami k plotně doma moc nehrnou. Společnost má dvě studia. Pro Klubový den bylo třeba zvolit to větší, umístěné v Pražské tržnici v Holešovicích, které má kromě kapacity i tu výhodu, že si účastníci akce mohou část potřebných ingrediencí, zvláště čerstvou zeleninu, sami přímo vybrat k nákupu. Některé další kvalitní suroviny se dají koupit v obchodě v prostorách školy vaření na Žižkově.

 Studio je rozděleno na místnost s možným promítáním a hlavně stolováním – a na kuchyňskou část. Nejdříve se tedy dozvíte, co vás čeká – a pak se jde rovnou „k plotně". Konkrétní recept na příslušný pokrm najdou účastníci akce přímo u jednotlivých kuchyňských ostrůvků, kde jsou i potřebné pracovní pomůcky. Předem si samozřejmě každý musí umýt ruce a oblékne firemní zástěru. Pak už je to na vlastní (respektive kolektivní) tvořivosti, decentně dozorované mistrem šéfkuchařem. Učit se vařit mohou jednotlivci (což je rozhodně užitečné a zajímavé, ale asi ne příliš zábavné) – nebo větší počet lidí, z nichž zanedlouho společné dílo i hravá soutěživost jednotlivých týmů vytvoří kolektiv v tom původním nezprofanovaném slova smyslu. Nad společným vařením jídla se dá vtipkovat ve smyslu kuchtění z filmu Byl jednou jeden král a společná činnost vytvoří atmosféru přástek, kterou všichni mají v genech, ale málokdo má ještě dnes příležitost si ji užít. Následující společné hodování je pak tou pravou třešničkou na dortu.

Členové ACK ČR samozřejmě debatovali rovnou i na téma pro které klienty a do které země takový neotřelý kulinářský zážitek nabídnout. Možností je dost, mistři kuchaři i jejich recepty hovoří hlavními evropskými jazyky – a zážitková turistika je právě in. I k poznání české kuchyně je to úplně něco jiného, muset (nebo přinejmenším moci) se sám uplatnit a následně si sednout k dlouhým stolům a pochutnávat si na tom, co uvařili vaši kolegové, respektive se těšit z jejich chvály nad vaším výtvorem, servírovaným srdečně podomácku, než sedět v restauraci, kde je všechno perfektní, ale neosobně profesionální a tak trochu sešněrované. K dobrému jídlu patří i dobré pití, a proto se k české kuchyni přidala i nabídka párování jednotlivých chodů s odpovídajícími druhy vína z Rakvic. Jednotlivé „kuchařské" týmy mohou soutěžit o ceny typu vařečky, kuchyňské zástěry s logem pořádající firmy a každý může získat certifikát nebo si zakoupit krásnou obrazovou kuchařku receptů z celého světa.

Členové ACK ČR poseděli u plných talířů a nad sklenkami vína prodiskutovali, jak nabyté poznatky zužitkují. Otestovali jsme si, že i takový monotematický Klubový den ACK ČR k představení produktu má velký smysl. Ono stejně nikdy nezůstane jen při tom, vždycky přijde na přetřes i to, co koho pálí – a úplně vážné problémy, jako je novela zákona č. 159/1999 Sb. a s ní související případné změny v pojištění cestovních kanceláří, jakož i další nepříjemnosti, se neformálně u jídla a pití probírají mnohem lidštěji než někde v konferenční místnosti.

Text: Ing. Eva Mráčková, manager ACK ČR
Foto: ACK ČR, Chefparade

www.ackcr.cz 

Autor

Nejnovější články z rubriky
Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264

Warning: Attempt to read property "name" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 264


Warning: Undefined array key 0 in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267

Warning: Attempt to read property "slug" on null in /data/web/virtuals/367104/virtual/www/domains/dragonboatevents.cz/wp-content/themes/komora/single.php on line 267
Foto: Shutterstock.com

Celyoturismu.cz končí, cestovní ruch se přesouvá na Komoraplus.cz

Vážení čtenáři, Váš oblíbený portál Celyoturismu.cz bude v horizontu 3 měsíců uzavřen. To podstatné z cestovního ruchu – vývoj, statistiky, analýzy, legislativní problematiku atd. – proto nově najdete na zpravodajském portálu Hospodářské komory ČR www.komoraplus.cz a také ve...

Číst více
Foto: CzechTourism

Zahraniční odborníci na cestovní ruch poznali Karlovarský kraj

První velká incomingová akce na podporu návštěvnosti České republiky po pandemii covid-19. Tak vnímají odborníci na cestovní ruch z celého světa Czech Republic Travel Trade Day (TTD) 2022. Ve spolupráci s Destinační agenturou Živý kraj ho uspořádala...

Číst více
Foto: Shutterstock.com

Tři pilíře německé propagace a pár zajímavých čísel

Nejen tři inspirační videa, ale i zajímavá čísla o turistice z České republiky představil minulý týden ředitel Německé turistické centrály (DZT) v Praze Jan Pohaněl na setkání s novináři.

Číst více